lauantai 22. marraskuuta 2014

Mandala lounaaksi


Ruuan kanssa on mukava välillä vähän leikitellä, sillä ruuansulatushan alkaa oikeasti jo katseesta.Kun katselemme kauniisti asteltua ruoka-annosta se herättää meissä halun nauttia tuosta ihanasta luomuksesta mahdollisimman monella aistilla. Katseen jälkeen usein nenään leijailee ihanan ruuan houkutteleva tuoksu joka herättelee kenties hieman uinuvaa ruuansulatusta. Vesi herahtaa kielelle ja suussa alkaa maistua hieman jo odotettavissa olevia makuja. Istahdat oikein kunnolla ruokalautasesi äärelle, ihailet sitä silmilläsi, nenälläsi, aloitat hitaasti maistelemisen ja annat rikkaitten makujen herätellä suussasi kaikki, ihan jokikisen makunystyrän. Pureskelet hiiiiitaasti ja nautinnollisesti, silmät saattavat sulkeutua kun keskityt tähänainutlaatuiseen hetkeen- hetkeen jossa Sinä kehoasi suurella Rakkaudella ja Kunnioituksella ravitset jotta se taas jaksa kulkea paikasta toiseen tyytyväisenä hymyillen. 
Niinhän sitä jossakin mainoksessakin sanotaan "Hyvä ruoka-parempi mieli"
ja mikä sen laadukkaampaa olisikaan kuin itse tehty ruoka hyvistä, laadukkaista raaka-aineksista ja ennenkaikkea kaikessa rauhassa Rakkaudella ja arvostaen jokaisesta suupalasta nauttien.




Porkkanapyörykät:

n. 4 isohkoa porkkanaa
1-2 rkl sitruunan mehua
1 valkosipalin kynsi
pieni pätkä inkivääriä
1tl garam masalaa
1-2 rkl chiansiemeniä
yrttisuolaa tai suolaa

Kaikki sekaisin teharilla  ja pyörittele palleroiksi tai pateeksi. Pinnalle mustia seesaminsiemeniä tms. koristusta.

Soossi:

Nakkele tehosekoitimen kannuun kaikki:

1dl auringonkukansiemeniä
1 valkosipalin kynsi
3rkl hapankaalta
1/2 granaattiomenaa
suolaa
kurkumaa
mustapippuria
vettä sen verran vähän, että saat teharin pyörimään.

Huristele tasaiseksi tahnaksi, tarkista maku ja nautiskele palleroitten ja sallllaatin kansa.


perjantai 21. marraskuuta 2014

Aamulle alkua ja päivälle potkua

Vihermehu aamun avaa: kurkku, sitruuna, parsakaali, pinaatti, paksoi eli pinaattikiinankaali

Marjasmuuti kohti päivää matkaa: kourallinen mansikoita, vähän vähemmän tyrniä, yks pieni oikein ruskea banaani, sentti tai pari inkivääriä, avokaado. 

keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Mikänimivaan raakaleipää, tuoreleipää






Kräkkereitä, näkkäreitä, raakaleipää tai mikänimivaan leipää

Uunipellillinen:

Pellavansiemeniä reilu 2 dl, anna liota ainakin muutama tunti, mieluiten yön yli, lisää siihen n. 1dl jtn muita siemeniä, raasta sekaan porkkanaa tai punajuurta reilun desin verran halutessasi. Ripsauta suolaa maun mukaan, vajaa tl vois olla aluksi hyvä. Levittele uunipellile leivinpaperin päälle, laita uuniin tai kuivuriin kuivumaan, raakaleipä syntyy alle 45 asteessa ja terveellinen leipä alle 70 astetta :D riippuu minkälainen uuni tai kuivuri on.. kuivattele kuivaksi jokunen tunti, yön yli tai sopiva aika.


Käännä jossain vaiheessa ympäri, irrota leivinpaperi ja jatka kuivattelemista kunnes koostumus on mieleisesi.

Mitä pitempään kuivattelet, sen rapsakampi leivästä tulee.

Rutikuiva leipä säilyy pitempään kuin kostea leipä. Ja kun leipä kasvaa harmaata karvaa ;) niin sen voi siirtää madoille ruuaksi :D ;)

Päälllysteeksi vaikkapa avokaadosta, basilikasta, valkosipulista ja laatusuolasta maukas levite. Tai luomuvoita sopivasti. Maistuu hyvältä ihan kyllä ilman päälllysteitäkin.